האם אתה מכיר גבר או אשה בוגרים שלא חוו אפילו טראומה אחת בחייהם אם כן ספרו לי עליהם. יותר מאשמח לפגוש אותם. אני לא פגשתי אף אדם שלא חווה אירוע טראומטי בחייו. ובכל זאת לא כל אדם שעבר אירוע קשה בחייו סובל או יסבול מפוסט טראומה. וזאת למה? כי לשמחתנו, יש לנו, בני האדם, מנגנון טבעי שעוזר לנו להתאושש מחוויות קשות ומטלטלות הנחוות כחוויות טראומטיות. אבל המנגנון הזה לא תמיד עושה את תפקידו, לא תמיד גורם לנו להתאושש ספונטנית מהחוויה הטראומטית. כשהוא המנגנון לא עובד, אנו נסבול ממה שמקובל לכנות פוסט טראומה או באנגלית Post-Traumatic Stress Disorder או בראשי תיבות PTSD. חיינו ישתבשו בדרגה או בבת אחת ויכולת התמודדות עם דרישות החיים תלך ותפחת. נחווה חרדה בסיטואציות שונות שיתורגמו לכעס ואולי אף לזעם, ולחלופין לדיכאון, תחושת חוסר יכולת שיתוק או חוסר מוטיבציה.
המפגש עם המצבים אלה עם הפינות האפלות של נפשנו הינה חוויה קשה בפני עצמה. המפגש מעורר בילבול, תחושה של חוסר שליטה ולעיתים אף הרגשה שאני משתגע. אני מאמין שלכל אדם היכולת למצוא את דרכו אל נתיב הריפוי שלו, למצוא את הדרך לעזור לעצמו או לבחור במי להעזר בדרך שלו אל החיים המלאים.
כללי הזהב להתמודדות עם פוסט טראומה וחרדה שאפרט כאן נועדו לעזור לאדם לפזר את העננים שנרקמים מול עיניו וחוסמים את דרכו אל נתיב ההחלמה והריפוי.
כללי הזהב להתמודדות עם פוסט טראומה וחרדה נועדו לאפשר לאדם לצמצם את הרעש שהסבל הנפשי מייצר , רעש שהוא סבל בפני עצמו ומחסום בפני ריפוי.
- פעל לאט החיים קצרים
שאנו במצב חרום, בסכנה אמיתית או מדומה אנו פועלים מתוך מהירות ודריכות בהתאם לנסיבות והצרכים. אם אנחנו פועלים מתוך מהירות ודריכות במצבים שאינם דורשים זאת הגוף שלנו מפרש את ההתנהגות שלנו כקיום של מצב חרום ונכנס לסטרס ,לעקה שאינם מוצאים פורקן במציאות. מהירות מובילה לחוויה של חירום מצב של חרום מוביל לסטרס פיזי ונפשי והסטרס גורם לנו לגביר את מהירות תגובה ובכך לחזק את השדר לגוף שאנחנו בסכנה. מהירות היא המפתח להיווצרות כדור השלג של החרדה והסטרס שהולך וגדל. ההאטה היא האמצעי האפקטיבי ביותר לעצירת כדור השלג של הסטרס והחרדה. האטה היא הצעד הראשון בחיפוש אחר נתיב ההבראה מפוסט טראומה, חיפוש מתוך קשב לעצמי ולא מתוך לחץ, סטרס ורעש פנימי. בחר שני תחומים בחייך ופעל בהם באיטיות משמעותית, והורד בהם הילוך תנועתי פיזי ומחשבתי ברמה של לפחות 50%.
- המנע משימוש בסמים ואלכוהול
סמים ואלכוהול לא פועלים על גופינו באותה צורה אך מי שנידרש אליהם בעת מצוקתו עושה זאת מסיבות דומות.
אנשים הסובלים מחרדה או\ו פוסט טראומה
- מחפשים שקט
- מחפשים מנוחה מהרעש הפנימי שלהם
- מחפשים מנוחה מהתקפי החרדה
- מחפשים מנוחה מתחושת הפחד שמלווה אותה לעיתים קרובות.
מי שפונה לסמים או לאלכוהול בשל פוסט טראומה או חרדה
- רוצה להרגע מתח והסטרס שהוא חיי בתוכם,
- רוצה להרגע מהכעס ועצבנות שמלווים אותו.
- רוצה להרגע מרגשות החרטה והבושה שנולדים בעקבות התקפי הזעם שהוא חווה.
מי שפונה לסמים או לאלכוהול לא פעם זוכה להקלה רגעית שבאמת מקנה לו מנוחה טרופה והקלה. אך הדרך הזו טומנת בחובה מלכודת אכזרית ומסוכנת. המלכודת היא שהשימוש ב"עזרים" אלה הופך את האדם לחרד יותר לרגיש יותר ולכן גם פגיע יותר. לא כתגובה מידית וברורה לשימוש אלא באופן כללי וללא קשר ניראה לעין לשימוש עצמו. השימוש עצמו למעשה מחמיר ומעמיק את פגיעה הפוסט טראומטית ואת התדירות והשנות של התקפי החרדה. השימוש גם בסמים קלים ואף חוקיים כגראס רפואי מרחיקים את האדם מהיכולת שלו למצוא את נתיב ריפוי ומצמצמים את הנגישות שלו למשאביו הפנימים הנדרשים למהלך של ריפוי. ההמלצה לשימוש בגראס ובני משפחתו להתמודדות עם חרדה והשלכות שונות של פוסט טראומה היא עצת אחיתופל.
- אם בגדו בך אל תבגוד בעצמך
חלק מהאנשים הסובלים מפוסט טראומה על רקע צבאי או על רקע מיני או כתוצאה ממערכות יחסים ולפעמים מסיבות אחרות מתמודדים עם חוויה של נבגדות. הם חשים שהאנושות, המדינה, החברים או משפחה נטשה אותם או בגדה בהם. לרוב התחושות נטועות היטב בקרקע המציאות אם התחושות הללו זוכות לאישור ואם לאו. תופעה מצערת ונפוצה היא שאנשים שחוו בגידה מאמצים את גישת הבוגד וממשיכים לבגוד בעצמם. הם בוגדים בעצמם בדרכים מגוונות המתבטאות בראש ובראשונה בהתכחשות לצרכים הבסיסים שלהם עצמם. הם חשים שהבגידה היא למעשה התכחשות וביטול זכותם לקיום והם ממשיכים באותה דרך של התכחשות לזכותם האלמנטרית לקיום. הבגידה העצמית הופכת אותם לפגיעים במיוחד וחשופים לחוויות טראומטיות נוספות, השפלה דיכוי ועוד. כלל הזהב 'אם בגדו בך אל תבגוד בעצמך' מבקש לשבור את מעגל הבגידה ע"י הקפדה, עמידה ודרישה של מימוש הצרכים האלמנטריים של האדם, כפי שהוא מבין אותם. הקמפיין של METOO הוא דוגמה מצויינת של מהלך חברתי ציבורי של הפסקת הבגידה העצמית, ומימוש הצורך הבסיסי לקיום, לנוכחות ולהשמעת קול.
איתי אלטשולר
האקדמיה לחיוניות בית יונה אבירים
www.vitalelement.life