אחוז הסובלים מנכויות במדינת ישראל עומד על כ- 20%, מה שאומר שכל אדם חמישי מוגבל בצורה כזו או אחרת מבחינת יכולותיו הפיזיות (תנועה, ראייה וכו'). אותה קבוצת אוכלוסייה צריכה להמשיך ולחיות באופן המיטבי ביותר שרק אפשר, ושדבר לא יעצור אותם רק בשל מוגבלותם.
על מנת להקל על אותם אנשים וע"פ חוקי המדינה,חלה חובה לבצע הנגשה לכל עסק, מבנה ציבור או מבנה חדש מעל 6 דירות. אי עמידה בכך צפויה להעמיד את האחראים לדין פלילי.
יועץ נגישות הוא הישות המקצועית שאמונה על הבטחת העמידה בתנאי החוק,ובשורות הקרובות נכיר את תפקידו קצת יותר לעומק.
מהו תפקידו של יועץ הנגישות?
בשנים עברו לא הושם הדגש על צרכיהם של הנכים, שנאלצו להתמודד עם חוסר יכולת לנוע במרחב של מבנים בשל מוגבלותם. כיום החוק מחמיר הרבה יותר וזאת על מנת שאוכלוסיית הנכים תוכל להשתמש בכל המתקנים שעומדים לרשותם בעבודה, בדירות המגורים, במרכזי הבילוי ובשאר השירותים הציבוריים שמוצעים לכולנו. תפקידו של יועץ הנגישות הוא אכן להבטיח זאת.
הדבר נעשה על ידי מתן המלצות שיש ליישם במבנה קיים או מתוכנן וזאת על מנת לעמוד בתנאי החוק. על יועץ הנגישות לקחת בחשבון פרמטרים רבים כך שנכים מכל סוג שהוא יוכלו להתנייד במתחם המדובר באופן חופשי. הדבר אמור לבוא לידי ביטוי בתכנון שבילי הגישה, רוחב המעברים וחניית הנכים, וכאשר מדובר בעסקים ומוסדות ציבור, נלקח בחשבון גם נושא הנגישות למעליות ולשלטים.
תחומי האחריות הנוספים של איש מקצוע זה
למעשה, בימינו לא יתקבל היתר לבנייה למבנה שאינו נגיש לנכים, ועל כן איש מקצוע זה חייב להיות שותף מלא בכל תהליכי קבלת היתרי הבנייה הנדרשים. יועץ נגישות הוא גם פקטור משמעותי בקבלת רישיון עסק, ואם בעבר היה צורך אך ורק באישורים הקשורים לבטיחות (כיבוי אש וכו'), הרי שכיום לא יינתן רישיון עבור עסק שאינו נגיש.
יש לציין כי גם באשר לקיום אירועים למיניהם (טקסים למשל), לא יתקבל היתר לקיום האירוע מטעם הרשות המקומית ללא הגשת תוכנית הנגשה מסודרת.
מן יועצים ומתכננים – יועץ בטיחות אש ויועץ נגישות
www.mann-safety.co.il